ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

9 Απρ 2018

Εσύ, ως Bodhidharma

Ο βουδιστής μοναχός Bodhidharma ήρθε τον πέμπτο αιώνα μετά Χριστόν από την νότια Ινδία μέχρι την Κίνα για να μεταφέρει την διδασκαλία του Ζεν!

Είχε πολύ μεγάλη φήμη, είναι πράγματι ο 28ος διάδοχος του Βούδα και θεωρείται όχι μόνο ως πνευματικός κληρονόμος του, αλλά ως ζωντανή του μετενσάρκωση! Επιπλέον, είναι ο τρίτος γιος του βασιλιά της πόλης  Madras των Ινδιών. Το όνομα του  σημαίνει "φωτισμένος"! Αυτός κατείχε την γνώση του Νόμου (Ντάρμα) και της αλήθειας (Bodhi) που του έχει μεταδώσει ο δάσκαλος του!

Ταξίδεψε με τα πόδια μέχρι την Κίνα, πήγε στο ναό Σαολίν  όπου βρήκε καταφύγιο και πρότεινε στους μονάχους να τους διδάξει τον διαλογισμό (Dhyana) που ονομάζεται ''Chan'' (Zen στα Ιαπωνικά). Σύμφωνα με τον Boddhidharma, ο Βούδας βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπου, στην απλότητα, όχι σε ναούς, αγάλματα και λείψανα!

Οι τρεις βασικοί κανόνες του είναι: Πρώτον, να μην εξαρτάται ο άνθρωπος από λέξεις και γραφές! Δεύτερον, να αναζητά τον Βούδα στην καρδιά του ανθρώπου! Και τρίτον,  να δει την αληθινή του φύση για να φτάσει στην φώτιση!

Οι μοναχοί Σαολίν συμφωνούν να δεχτούν τον Bodhidharma  ως Πατριάρχη! Έτσι γίνεται επικεφαλής του πιο διάσημου μοναστηριού της εποχής εκείνης και αποφασίζει να μυήσει τους μοναχούς στον διαλογισμό! Αλλά οι περισσότεροι μοναχοί είναι σωματικά και πνευματικά ανίκανοι να παραμείνουν στην ακινησία που απαιτεί αυτός ο διαλογισμός. Μετά από λίγα λεπτά, η προσοχή τους χαλαρώνει και αναγκάζονται να αλλάξουν την στάση τους. Ο Bodhidharma συνειδητοποιεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι αδύνατο να μεταδώσει την διδασκαλία του! Αποφασίζει λοιπόν να δημιουργήσει μια σειρά ασκήσεων που μπορούν να ενισχύσουν το σώμα και τον νου των μαθητών του! Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί την πολεμική τέχνη που διδάχτηκε από τους δασκάλους του αλλά και τις προσωπικές γνώσεις του στην γιόγκα! Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεθόδου που αυξάνει την ζωτική ενεργεία, προσφέρει μακροζωία και ηρεμεί τον νου είναι ότι είναι συνδυασμός πολεμικής τέχνης, ιατρικής πρακτικής και θρησκευτικής άσκησης: ονομάζεται Qi Gong!
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: