ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

13 Ιουν 2014

«Ίνα ώσιν Εν καθώς ημείς!»

Για να είναι ένα όπως είμαστε εμείς!
Ανάμεσα στην Ανάληψη και την Πεντηκοστή η Εκκλησία μας εορτάζει τους θεοφόρους Πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου όπου εδραιώθηκε το «δόγμα» της αγάπης και της ενότητας.
*
Όταν σε ακολουθούν τα σημεία
Θα ήθελα να αναφερθώ -έτσι για να μαρτυρήσω τα σημεία του Θεού και το πόσο ο Θεός μας παρακολουθεί- στην σημερινή Λειτουργία (1.6.2014)  και το μνημόσυνο της μητέρας μου, που έγινε στον Άγιο Ανδρέα -ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου η Αγία Φιλοθέη είχε κτίσει το μοναστήρι της. Ιερέας εκεί είναι ένας πολύ αγαπημένος φίλος, ο π. Ιωάννης από την Σκωτία: μια  σπουδαία προσωπικότητα, μουσικός, πιανίστας και οργανίστας, ο οποίος στην Αγγλία έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο σε καθεδρικό ναό, πράγμα που θεωρείται ύψιστη τιμή. Εξαιρετικής παιδείας, συγκλονιστικός ιερέας. Είναι εκείνος που βάπτισε την Χριστίνα μας στην Κρήτη.

Είμαι γεννημένη την ημέρα της Αγίας Φιλοθέης! Το καταπληκτικό είναι ότι ο π. Ιωάννης έχει χειροτονηθεί την ημέρα της Αγίας Φιλοθέης! Πνευματικές αγχιστείες… Μου έκανε εντύπωση πώς μετά από αλλεπάλληλες μετακινήσεις στην Σκωτία και την Κρήτη και σε άλλα σημεία της Αθήνας, εντέλει τοποθετήθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης! Κάτω από την ευλογία της! Δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο. Πήγα το πρωί με τον όρθρο… Ήταν μυσταγωγία -με σιωπή, βαθιά εσωτερικότητα και επίγνωση κάθε του λέξη…
*
Ο ενανθρωπήσας
Βλέπουμε στο κατά Ιωάννη ευαγγέλιο την Ομολογία της Ενότητας, της Τριαδικής Ενότητας -τον Χριστό ο οποίος έλαβε την ανθρώπινη φύση, ο ενανθρωπήσας, να λυτρώνει την ανθρώπινη φύση και να την δοξάζει μεταφέροντάς την στα δεξιά του Πατέρα! Αυτό το Μυστήριο της Θεανθρώπισης είναι που αμφισβήτησε ο Άρειος, και λόγω αυτής της μεγάλης παρεξήγησης έγινε και η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος. Διότι ο Άρειος δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είχε ανθρώπινη φύση! Αν αυτό ίσχυε, θα σήμαινε ότι ο Θεός παραμένει Θεός και ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος! Η ανθρώπινη φύση δηλαδή παραμένει αλύτρωτη!

Μέσα στο Μυστήριο της ενανθρώπισης ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να μπορέσει να γίνει ο άνθρωπος Θεός! Θεός κατά χάριν και όχι κατά φύση. Η φύση η ανθρώπινη κατά χάριν και σε μέθεξη με τον Χριστό, ο οποίος αγκάλιασε τον άνθρωπο, τον χώρεσε και τον κράτησε σε ενότητα με τον εαυτό του, παραδίδεται στο Μυστήριο της Ενότητας που ο ίδιος ζει με τον Πατέρα του. Μέσα σ’ αυτή την ιερή τριγωνική σχέση ανασταίνεται ο άνθρωπος και επανέρχεται στο αρχαίο κάλλος!

Στο μνημόσυνο λέγεται η συγκλονιστική πρόταση «εις το καθ’ ομοίωσιν επανάγαγε το αρχαίον κάλλος αναμορφώσασθαι». Στο σημερινό Ευαγγέλιο που τοποθετείται ανάμεσα στην Ανάληψη και την Πεντηκοστή, ο Χριστός αποκαλύπτει με τον λόγο «ίνα ώσιν εν», επιγραμματικά, αυτό που εκφράστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο: το Μυστήριο της Ενότητας, το αρχαίο Κάλλος!  
*
Δηλώνεται με την Ανάληψη η θέωση του Χριστού, και μέσω αυτού και του ανθρώπου, και με την Πεντηκοστή, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, το καθ’ ομοίωσιν.
Η προσωπική Πεντηκοστή κάθε ανθρώπου είναι το καθ’ ομοίωσιν. Μέσα από την χάρη και την μέθεξη του ανθρώπου στο Μυστήριο του Χριστού συντελείται η ομοίωση προς τον Θεό, και ως εκ τούτου η πλήρης επιστροφή στο αρχαίο κάλλος!

Οι Πατέρες δίδαξαν τον τρόπο μέσα από τον οποίο ο άνθρωπος περνάει τα τρία μεγάλα στάδια της κάθαρσης, της φώτισης, και της θέωσης -τα Μυστήρια της Εκκλησίας, με επίκεντρο το Κοινό Ποτήριο το οποίο καθιστά όλους τους ανθρώπους πνευματικά συγγενείς!

Γι’ αυτό και το Κοινό Ποτήριο των Ορθοδόξων μέσα από το οποίο μεταλαμβάνουμε όλοι ως αδέλφια ισότιμα τον Χριστό, τον Εαυτό μας, τον Αθώο Εαυτό μας, είναι το συγκλονιστικότερο συμβάν  πάνω στην Γη. Ενούμενοι μαζί του μέσα από το Μυστήριο της λήψης του Σώματος και του Αίματός του αποκαθιστάμεθα εντελώς στην Ενότητα! Παύουμε να είμαστε αποστάτες από το Μυστήριο της Ενότητας! Είναι συγκλονιστικές και μεγάλες οι αλήθειες αυτές.

Σας προτρέπουμε στο να καθαρίζετε τον εαυτό σας και να τον εντάσσετε στην σφαίρα αυτή την Μυστηριακή. Γιατί ο άνθρωπος, ό,τι και αν συλλάβει ως ιδέα, ως δίκιο, ως δικαιώματα, είναι έωλο αν δεν βασίζεται πάνω στο Μυστήριο της Ενότητας. Παραμένει  απλό ιδεολόγημα, ευσεβής πόθος του νου.
*
Το Μυστήριο της Ενότητας είναι ο ίδιος ο Χριστός!
Αυτό μας άφησε και αυτό μας διδάσκει στους αιώνες και έως συντελείας! Έως ότου εν ελευθερία όλα τα ανθρώπινα όντα επιστρέψουν! Βλέπουμε ο Χριστός να μιλάει για το όνομα του Θεού! «Φανέρωσα το όνομά σου!» Λέει στην συνέχεια, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το όνομά του! Τον Γιο του φανέρωσε στους ανθρώπους! «Εγώ φανερώθηκα, και μέσα από μένα σε γνώρισαν! Εγώ και εσύ είμαστε ένα! Και μέσα από μένα συμμετέχει ο άνθρωπος στην ενότητά μας!»

Αγκάλιασε ο Χριστός τον άνθρωπο και τον ενσωμάτωσε στο Μυστήριο της Ενότητας το οποίο ο ίδιος είναι! Και ως ενανθρωπήσας όχι μόνον δεν εξήλθε από αυτό το Μυστήριο, αλλά ατρέπτως -εκτός αμαρτίας- ασυγχύτως και αδιαιρέτως συνυπήρξε η ανθρώπινη με την θεία φύση.
*
Ο Χριστός νίκησε ως άνθρωπος
Αν ο Χριστός νικούσε ως Θεός, αυτό δεν θα έλεγε τίποτα στον άνθρωπο ο οποίος ζει, αγωνιά, παλεύει και πονά! Νίκησε όμως ως άνθρωπος! Αυτό είναι το συγκλονιστικό στην θυσία του Χριστού! Νίκησε το αρνητικό εγρηγορός, τον σατανά, καθ’ ολοκληρίαν ως άνθρωπος -με όλα τα όρια και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, χωρίς εντούτοις να φύγει ποτέ από το θεϊκό του κέντρο! Αυτό είναι που μας κληροδοτεί και μας διδάσκει! Ότι το ανθρώπινό μας μέρος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, θα πονέσει, αλλά εκείνο που μας κρατά είναι το θεϊκό μας κέντρο, η Χριστότητά μας, το Μυστήριο της Ενότητας με τον Θεό! Η οποία είναι δεδομένη γιατί ο Θεός δεν έφυγε ποτέ από τον άνθρωπο! Οπότε, αν ο άνθρωπος αποφασίσει εν ελευθερία να μην φεύγει από τον Θεό -με τον νου του, γιατί δεν μπορεί με άλλο τρόπο-, τότε ζει το Μυστήριο αυτό το οποίο τον ζωοποιεί, τον φωτίζει και τον θεώνει!
*
Η υψηλότερη άσκηση εγρήγορσης είναι η ευγνωμοσύνη
Ως άσκηση  μας ωφελεί  όλους να έχουμε εγρήγορση ως προς ό,τι μας προσφέρεται: λόγος, χάρις, θαυματουργική και ιαματική ενέργεια. Υπάρχει παρουσία Θεού στην οποία μπορούμε όλοι να καταφεύγουμε! Να αντιμετωπίζουμε με  σεβασμό αυτά που μας χαρίζονται σε όλα τα επίπεδα!

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στο να μην σπαταλάμε πράγματα, να μην πετάμε την τροφή, να σεβόμαστε όσα μας δίνονται.

Να σεβόμαστε τον λόγο ως δώρο που χαρίζεται για να φωτίζεται ο νους μέσα από την χρυσή Χριστική γραμμή, καθώς η δύναμη του αρχαγγέλου Ραφαήλ μάς συνδέει με την αλήθεια. Χωρίς να είμαστε τυπολάτρες, να είμαστε προσεκτικοί. Ας προσέξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα δώρα!
*
Το κέρμα της αγάπης
Ο κόσμος δεν χρειάζεται τις οικονομίες σας ούτε τα χρήματά σας, αλλά την καρδιακή σας προσευχή! Εξάλλου η φιλαν-θρωπία γίνεται εν κρυπτώ και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι τον εμπνέει η ψυχή του για να βοηθήσει τον κόσμο γύρω του!

Ένα κέρμα εμποτισμένο με την καρδιά, την αγάπη, το ενδιαφέρον μας για τους ανθρώπους, είναι πολύτιμο!  Ως κίνηση ότι νοιαζόμαστε για το ότι αυτή την στιγμή στην πόλη που ζούμε, την Αθήνα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε! Υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν!

Αυτό το κέρμα το ελάχιστο, ας είναι ένα λεπτό, ούτε καν ένα ευρώ, ένα κέρμα εμποτισμένο με την αγάπη μας, θα κάνει την διαδρομή του, θα πάει εκεί που πρέπει! Ας είναι για να αγοραστεί από το κουτί της αγάπης μας ένα σάντουιτς για έναν άνθρωπο! Αυτή η κίνηση, εφόσον είναι ευλογημένη ανοίγει δρόμους αποκατάστασης των πραγμάτων εκείνων που οφείλουμε εμείς ως άνθρωποι να αποκαταστήσουμε! Κινεί ένα ψυχικό ντόμινο!
*
Δεν ξέρουμε ποια στιγμή θα είναι η στιγμή της χάρης! Η προσωπική μας Πεντηκοστή είναι η στιγμή της πλήρους επανένταξης στο Μυστήριο του Ζώντος Θεού.
Ας αναλογιστούμε αυτό το οποίο έγινε τότε: η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος σ’ εκείνους τους αγράμματους ψαράδες οι οποίοι είχαν όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες που έχουμε κι εμείς, σε εκείνους που είχαν δίπλα τους τον Χριστό και που όσο ζούσε ούτε καν είχαν αντιληφθεί ποιος είναι, σε εκείνους που τον εγκατέλειψαν στην Γεσθημανή, και στον Σταυρό τον άφησαν να σταυρωθεί μόνος του! Και όμως κατόπιν έλαβαν την χάρη! Και αυτό ας το θυμόμαστε για μας! Δεν ξέρουμε ποια στιγμή θα είναι αυτή η στιγμή της χάρης! Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι! Η προσωπική μας Πεντηκοστή είναι η στιγμή της πλήρους επανένταξης στο Μυστήριο του Ζώντος Θεού. Είναι η θέωση του ανθρώπου η οποία με την δύναμη του αρχαγγέλου Ραφαήλ -καθώς αυτή την στιγμή είναι ενεργός στην Γη- μας επιτρέπει να επισυμβεί εδώ και τώρα! Αυτή η στιγμή της Πεντηκοστής μπορεί να επισυμβεί σε οποιοδήποτε λεπτό, δευτερόλεπτο, της γήινης ζωής μας!
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: