ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

13 Απρ 2013

Η εορτή της Σταυροπροσκύνησης

Στο μέσον της Σαρακοστής κατά την γιορτή της Σταυροπροσκύνησης η Εκκλησία μας ορθώνει τον Σταυρό, όχι ως σύμβολο μαρτυρίου, ως σύμβολο του πάθους του Χριστού, αλλά ως το ίδιο το Δέντρο της Ζωής, που εκείνος είναι! Το Δέντρο της Ζωής που προσέβαλαν οι πρωτόπλαστοι, και έρχεται ο ίδιος και το ξαναστήνει μες στην καρδιά του κόσμου προσφέροντας τους καρπούς του -την χάρη και το έλεος- σε κάθε ανθρώπινο ον, χαράζοντας μια νέα πνευματική διαδρομή για τον κόσμο.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας μιλήσαμε για την ανάγκη της αναστύλωσης του εσωτερικού μας ναού και της ανόρθωσης των εικόνων μας, δηλαδή των ιερών μας αρχετύπων, των αγίων και οσίων της ψυχής μας.

Στην εορτή της Σταυροπροσκύνησης η Εκκλησία ορθώνει το σύμβολο του Σταυρού και μας καλεί να το προσκυνήσουμε και να το τιμήσουμε: τον ίδιο, δηλαδή, τον Χριστό!

Ο Χριστός είναι ο μοναδικός αρχιερέας ο οποίος διαφοροποιείται εντελώς από ό,τι γνώριζε η ανθρωπότητα: την ιερατική τάξη του Ααρών, την «εκ των κάτω» προερχόμενη ιερατική τάξη, η οποία εντούτοις ευλογείται.

Ο Χριστός δεν χρίστηκε ιερέας από ανθρώπινο χέρι. Αναγνωρίστηκε από τον Πατέρα του ως ο μονογενής του Υιός, και εστάλη στην Γη για να πραγματοποιήσει την μοναδική πράξη της προσφοράς του εαυτού του, με αποκορύφωμα την θυσία του. Μας άφησε το Μυστήριο της θείας Κοινωνίας, την μέθεξη μέσα από τον Άρτο και τον Οίνο στην θεϊκή του Φύση ως Αγάπη και Σοφία Θεού, δηλαδή στην μέθεξη της Χριστότητας του Όντος.

Ο Χριστός ήταν αρχιερέας κατά την τάξη Μελχισεδέκ. Ο Μελχισεδέκ γνωρίζουμε από την Παλαιά Διαθήκη πως ήταν «απάτωρ, αμήτωρ και αγενεαλόγητος». Δεν καταγράφεται γέννηση ούτε θάνατός του! Ούτε ανήκε στην ιεροσύνη των φυλών του Ισραήλ. Αντιθέτως εκείνος ευλόγησε τον Αβραάμ, και ήταν ο πρώτος που τέλεσε άπαξ την αναίμακτη θυσία την οποία δίδαξε στον Αβραάμ.

Όταν μιλάμε, για τον Μελχισεδέκ, μιλάμε για την εμφάνιση ενός όντος το οποίο προτύπωσε στην Γη την έλευση του Χριστού. Ο Χριστός είναι απάτωρ εκ μητρός και αμήτωρ εκ πατρός! Είναι ο άξονας μεταξύ Ουρανού και Γης ο οποίος ενώνει τα το πριν διεστώτα! Μέσα από το μυστήριο της παρουσίας του στην Γη ο Χριστός ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση του ανθρώπου.

Ο Σταυρός δεν είναι σύμβολο της σταυρικής θυσίας, αλλά αντιθέτως σύμβολο ελευθερίας! Δηλώνει το ολοκληρωτικό άνοιγμα στην Χριστότητα, το άνοιγμα στο Όλον, καθώς εκτείνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο Χριστός είναι ο μονογενής Υιός ο ατρέπτως -εκτός αμαρτίας- ενανθρωπίσας. Ο Πατέρας του τον ομολογεί στους αιώνες:

«Συ ιερέας εις τον αιώνα κατά την τάξιν Μελχισεδέκ» (Ψαλ. 109.4)
«Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα» (Μτ. 3.17)
«Υιός μου ει συ, εγώ σήμερον γεγέννηκά σε!» (Ψαλ. 109.4)

Το δώρο του Χριστού είναι άφθαρτη και αθάνατη ζωή στους αιώνες!
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: