ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

19 Σεπ 2018

1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου, αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους! Η Ορθοδοξία τιμά την μνήμη του αγίου Συμεών του Στυλίτη, του αναχωρητή που μιλούσε με τον Θεό!

Ο άγιος Συμεών ο Στυλίτης έζησε και πέθανε σε ηλικία 70 χρονών πάνω στο στύλο που ασκήτεψε, το 459. Έζησε σαν άγγελος σε θνητό κορμί και, πηγαίνοντας κόντρα στη φύση που σε τραβάει προς την γη λόγω του βάρους, υψώθηκε ανάμεσα σε γη και ουρανό, κουβέντιασε με τον Θεό και του παρουσίασε τις προσευχές των ανθρώπων. 

Η βάση της κολώνας γύρω από την οποία κτίστηκε μία μεγαλειώδης αυτοκρατορική εκκλησία, βρίσκεται σε έναν από τους λόφους της αγροτικής περιοχής ανάμεσα στην Αντιόχεια και το Χαλέπι. Στο βορειοδυτικότερο άκρο της Συρίας και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία. 

Η ζωή του μας είναι γνωστή μέσα από μαρτυρίες που είναι συγκαιρινές του αγίου: την αφήγηση του Θεοδώρητου της Κύρρου, την μαρτυρία του Αντωνίου, κατοπινού μαθητή του Συμεών, και από τον συριακό Βίο του Μαρ Σεμαάν στην κολώνα (στα συριακά Μαρ σημαίνει άγιος), γραμμένο γύρω στο 473, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο του αγίου. 

«Όλοι οι υπήκοοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» γράφει ο Θεοδώρητος της Κύρρου «γνωρίζουν τον φημισμένο Συμεών, που δικαιολογημένα μπορούμε να τον ονομάσουμε μέγα θαύμα του κόσμου. Τον γνωρίζουν ακόμα και οι Πέρσες, οι Μήδοι και οι Αιθίοπες, ενώ η φήμη των θεϊκών αρετών του έχει φτάσει ακόμα και μέχρι τους Σκύθες και τους Νομάδες. Όμως, παρόλο που όλοι σχεδόν οι άνθρωποι της γης υπήρξαν μάρτυρες των εκπληκτικών του κατορθωμάτων, διστάζω να τα γράψω από φόβο μήπως, επειδή είναι τόσο απίστευτα, φανούν σαν παραμύθια».

Σώζεται ανάγλυφο του πρώτου Στυλίτη του 5ου αιώνα σκαλισμένο σε βασάλτη, στο οποίο με πρωτόγονο κι εντελώς αφαιρετικό τρόπο, ο λαϊκός καλλιτέχνης αποδίδει την ουσία: ο στύλος, ο Συμεών μέσα σε κουβούκλιο στην κορφή του πανύψηλου στύλου, το πτηνό που έρχεται να τον ταΐσει -ή το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει για να τον φωτίσει!
Kαι ο μαθητής, που ανεβαίνει την σκάλα κρατώντας μια καλαθούνα -με νερό και τροφή;
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: