ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

23 Μαΐ 2020

Τα δάκρυα του «Αγίου Ισιδώρου» είναι η περίφημη ιαματική μαστίχα της Χίου!

Ο άγιος Ισίδωρος ο εν Χίω υπήρξε γόνος ευγενούς και αρχοντικής οικογένειας και γεννήθηκε περί το 230μ.Χ. στην Ηλιούπολη της Αλεξάνδρειας. Μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα κατά την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορος Δεκίου (249 – 251μ.Χ.) Τα δάκρυα των δέντρων μπροστά στο μαρτύριο του είναι η περίφημη μαστίχα! Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι μαστιχοφόροι σχίνοι, που φύονται στο νότιο τμήμα του νησιού, ήταν άγριοι και άκαρποι, και άρχισαν να δακρύζουν από την στιγμή που το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού αγωνιστού και μάρτυρος Αγίου Ισιδώρου σύρθηκε ανάμεσα σε αυτούς! Τα δάκρυα αυτά του «Αγίου Ισιδώρου», όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο λαός της Χίου, αποτελούν τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα, γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες από τα πολύ παλιά χρόνια.

Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορος Ιωάννου Β΄ Κομνηνού (1118-1143) το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου εκλάπη και μετεκομίσθη στη Βενετία το 1125, όπου μαζί και με την τιμία κάρα του φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ισιδώρου στον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 18 Ιουνίου 1967 επανακομίσθη από την Βενετία στη Χίο τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο μέχρι σήμερα φυλάσσεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στην πόλη της Χίου.
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: