ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

6 Ιουλ 2016

Τα Πέντε στοιχεία Και η Ολιστική Διατροφή

Η εφαρμογή της μέτρησης μεσημβρινών σε σχέση με τα πέντε στοιχεία και τις γεύσεις που τους αντιστοιχούν
Αν σας πιάνει τακτικά πείνα και λιγούρα για γλυκό ή υπερβολική πείνα ιδιαίτερα το απόγευμα και το βράδυ, τότε μπορείτε να υποθέσετε ότι έχετε κάποια δυσλειτουργία στο Στοιχείο της Γης. Τι Γεύση ανήκει στο Στοιχείο της Γης; Η Γλυκιά Γεύση. Τότε είναι σωστό να τρώτε αυξημένα γλυκά τρόφιμα; Όχι απαραίτητα. Πρώτα από όλα πρέπει να μάθετε σε τι οφείλετε η δυσλειτουργία στο Στοιχείο της Γης.

Παραθέτουμε κάποιες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία το Στοιχείο της Γης.
Περίπτωση πρώτη
Πραγματική έλλειψη ενέργειας (CHI) στο Μεσημβρινό του Στομάχου ή και του Σπλήνα. Τότε καλά είναι να αυξήσετε με σωστό τρόπο τα γλυκά τρόφιμα για να φέρετε ισορροπία στο Στοιχείο της Γης.

Περίπτωση δεύτερη
Έλλειψη Ενέργειας (CHI) σε κάποιους ή όλους τους Μεσημβρινούς της Φωτιάς (Καρδιά, Περικάρδιο, Λεπτό Έντερο, Τριπλό Θερμαστή) Αν δεν παράγετε αρκετή Φωτιά τότε δεν παράγετε αρκετή Γη. Τότε καλό είναι να αυξήσετε τα τρόφιμα που ανήκουν στην Ξινή Γεύση του Στοιχείου του Ξύλου για να παράγετε η σωστή ποσότητα Φωτιάς για να δημιουργείτε στην συνέχεια η ανάλογη ποσότητα του Στοιχείου Γη.

Περίπτωση Τρίτη
Υπερβολική αλλά Στάσιμη Ενέργεια (CHI) σε κάποιους ή όλους τους μεσημβρινούς του Στοιχείου της Φωτιάς ώστε στην συνέχεια δεν δημιουργείται αρκετή Ενέργεια (CHI) για το Στοιχείο της Γης. Τότε είναι πολύ προτιμότερο να αυξήσετε με σωστό τρόπο τα τρόφιμα που ανήκουν στο Στοιχείο του Νερού που ελέγχει το στοιχείο της Φωτιάς (το Νερό σβήνει την Φωτιά) για να εξισορροπείται η Ενέργεια (CHI) στο Στοιχείο της Φωτιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε και το Στοιχείο της Γης.

Περίπτωση τέταρτη
Υπερβολική Ενέργεια (CHI) στους Μεσημβρινούς του Νεφρού ή και της Ουροδόχου Κύστης και το Υπερβολικό Νερό σβήνει (αποδυναμώνει) την Φωτιά που δημιουργεί την Ενέργεια (CHI) της Γης. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να μειώνετε με σωστό τρόπο τα τρόφιμα που ανήκουν στην Αλμυρή Γεύση του Στοιχείου του Νερού και να αυξήσετε με τον αντίστοιχο τρόπο τα τρόφιμα που ανήκουν στην Ξινή Γεύση του Στοιχείου του Ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο θα τροφοδοτηθεί με Ενέργεια (CHI) το Στοιχείο της Φωτιάς που στην συνέχεια δημιουργεί την Ενέργεια (CHI) της Γης.

Περίπτωση Πέμπτη
Υπερβολική Ενέργεια (CHI) στους Μεσημβρινούς του Πνεύμονα ή και του Παχέος Εντέρου και η Υπερβολική Δράση του Στοιχείου του Μετάλλου αδειάζει την Ενέργεια (CHI) του Στοιχείου της Γης. Τότε είναι πιο σωστό να μειώσετε λίγο τα τρόφιμα που ανήκουν στην Καυτερή Γεύση, στο Στοιχείο του Μετάλλου, να αυξήσετε λίγο τα τρόφιμα του Νερού για να αδρανήσει το Στοιχείο του Μετάλλου. Επίσης λίγο αυξημένα τρόφιμα του Στοιχείου της Φωτιάς ελέγχουν το Στοιχείο του Μετάλλου που παράγει το Στοιχείο της Γης.

Περίπτωση έκτη
Υπερβολική Ενέργεια στους Μεσημβρινούς του Ήπατος ή και της Χοληδόχου Κύστης. Το Ξύλο ελέγχει την Γη και σε ο Υπερβολικός Έλεγχος καταστρέφει την Γη και αδρανεί την Ενέργεια (CHI) της. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να μειώνονται με σωστό τρόπο τα τρόφιμα της Ξινής Γεύσης και να αυξάνονται τα τρόφιμα της Πικρής Γεύσης. Έτσι ελέγχεται η Υπερβολική Ενέργεια (CHI) του Ξύλου και από την άλλη δημιουργείτε η απαραίτητη Ενέργεια (CHI) της Γης.

Ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις δημιουργεί την δική σας λιγούρα και πείνα; Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική σίγουρα δεν είναι εύκολη στην εκμάθηση της. Δεν είναι όμως και τόσο περίπλοκη όπως φαίνεται ειδικά στην αρχή. Με μία απλή Μέτρηση των Μεσημβρινών μπορούμε να αποκαλύψουμε σε τι οφείλετε η δική σας λιγούρα και πείνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορούμε να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες συμβουλές και ενέργειες για να ελέγχετε την όρεξη σας.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού, όπως προβλήματα Μεταβολισμού και Βάρους που έχουν άμεση σχέση με το Στοιχείο του Ξύλου, Δυσκοιλιότητα που σχετίζετε με το Στοιχείο του Μετάλλου, Υπέρταση που συνήθως δυσλειτουργεί το Στοιχείο της Φωτιάς, σε Λεμφικά προβλήματα που σχετίζονται με το Στοιχείο του Νερού και πολλά άλλα!

Για να ανακαλύψουμε την αιτία χρειάζεται μία Μέτρηση των Μεσημβρινών. Και αποκαλύπτοντας την ρίζα του προβλήματος ανοίγονται οι πόρτες για να αποχαιρετίσουμε τα προβλήματα που μας ενοχλούν και μας βασανίζουν. Ας αφήνουμε να ρέει η Ενέργεια (CHI) ομαλά και καλά για μία καλή υγεία!
Στην Ολιστική Διατροφή οι συμβουλές είναι πολύ απλές και μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής προτιμάτε -δικό σας ή ειδικού διατροφολόγου.

Οι Πέντε Γεύσεις σε σχέση με τα Πέντε Στοιχεία
Στοιχείο του Ξύλου-Γεύση Ξινή
Η ξινή γεύση ανήκει στο στοιχείο του ξύλου και έχει ιδιαίτερη σημασία για το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Μαζεύει την ενέργεια, την μεταφέρει μέσα και κάτω στο σώμα και διατηρεί τους χυμούς του σώματος. Τα ελαφρώς ξινά τρόφιμα, όπως τσάι άγριου τριαντάφυλλου ή κομπόστα μήλου με κράνα είναι ιδανικά για να ρυθμίζεται η ενέργεια του συκωτιού, αντίστοιχα με έντονα ξινά τρόφιμα όπως γιαούρτι, ακτινίδιο και ξύδι που μαζεύουν έντονα την ενέργεια και σε μεγάλη κατανάλωση μπορούν να κάνουν την ενέργεια του συκωτιού στάσιμη. Αποτέλεσμα της στάσιμης ενέργειας είναι ότι μειώνεται ο μεταβολισμός, η διάσπαση και η πέψη.

Τα έντονα ξινά τρόφιμα δεν είναι απαγορευμένα για τις λειτουργίες της πέψης αλλά καλόν είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Παρόλο που αρκετά από τα έντονα ξινά τρόφιμα είναι χαμηλά σε θερμίδες και συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο σε δίαιτες, όπως ντομάτες, πορτοκάλια, γιαούρτια, ακτινίδια, ανανά και πολλά άλλα, μπορούν να γίνουν το εμπόδιο για το χάσιμο βάρους! Εκτός που δημιουργούν σε μεγάλη κατανάλωση στασιμότητα της ενέργειας του συκωτιού έχουν και απόλυτη έλλειψη του στοιχείου της γης. Αυτό φέρνει αργά ή γρήγορα έντονη πείνα συνήθως για γλυκό ή ζυμαρικό. Πολλά άτομα έχουν την εμπειρία κάνοντας μία δίαιτα και τρώγοντας πολλά ξινά φρούτα και γιαούρτια να έχουν κάθε απόγευμα μία τεράστια λιγούρα για κάποιο γλυκό ή μία μακαρονάδα, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν μετά από κάποιες μέρες και να διακόψουν την δίαιτα. Και συχνά η κλασικές ερωτήσεις είναι: «Αφού έτρωγα πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό πως είναι δυνατό να πεθαίνω το βράδυ τόσο πολύ από την πείνα; Γιατί θέλω να φάω γλυκά αφού έτρωγα φρούτα; Και αφού τρώω αυτά που γράφει η δίαιτα και είναι αρκετή η ποσότητα γιατί δεν χορταίνω και θέλω να φάω συνέχεια και άλλο;» Ξαναλέμε ότι τα πολύ ξινά τρόφιμα δεν είναι απαγορευμένα άλλα η σωστή ποσότητα είναι το κλειδί για την σωστή ισορροπία!

Στοιχείο του Νερού-Γεύση Αλμυρή
Η Αλμυρή Γεύση ανήκει στο Στοιχείο του Νερού και επηρεάζει τα Νεφρά και την Ουροδόχο Κύστη. Σε μικρή ποσότητα μαλακώνει και μεταφέρνει στοιχεία προς τα μέσα έως τα κόκαλα. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία αλλά σε μεγάλη ποσότητα στεγνώνει.

Με την Αλμυρή Γεύση δεν εννοούμε το επιτραπέζιο αλάτι αλλά τρόφιμα από την θάλασσα και τρόφιμα πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Συνήθως ό,τι μυρίζει αλμυρό είναι από την θάλασσα, όστρακα, ψάρια, φύκια, και ως Ενέργεια (CHI) μαλακώνει και κάνει τους ιστούς ευλύγιστους αντίθετα με ό,τι έχει έντονη γεύση αλατιού που τους στεγνώνει. Προκαλείται δίψα όταν καταναλώνουμε κάτι αρκετά αλμυρό. Αυτή την ιδιότητα του αλατιού να στεγνώνει τους ιστούς χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια για την συντήρηση τροφίμων όπως μπακαλιάρος κ.λπ. Πολύ αλάτι, ειδικά αλάτι του εμπορίου κρύβεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τυρί, αλλαντικά, λουκάνικα, ψωμιά αλλά και σε γλυκά,  μπισκότα, σοκολάτες. Όποιος αποφεύγει την καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προσθέτει αγνό ανεπεξέργαστο αλάτι στο φαΐ του και να εμπλουτίζει έτσι το φαΐ με ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία. Αλλά αν καταναλώνει καθημερινά επεξεργασμένα τρόφιμα, τοστ, σάντουιτς, τυριά, κύβους σούπας κ.λπ. τότε πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα αν και πόσο αλάτι θα βάλει στο φαΐ του! Και αν θέλουμε να πάρουμε τα ιχνοστοιχεία του αλατιού τότε είναι σημαντικό τι είδος αλάτι χρησιμοποιούμε. Μόνο το αγνό ανεπεξέργαστο αλάτι περιέχει τα πολύτιμα στοιχεία! Το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι, το επεξεργασμένο, περνάει από στάδια βρασίματος για καθαρισμό, λεύκανσης για να είναι ολόλευκο στο οποίο προσθέτονται επιπλέον ουσίες για να μη κολλάει -φθόριο, ιώδιο κ.ά. Στοιχεία όπως ασβέστης, μαγνήσιο, κάλιο και πολλά άλλα χάνονται με την επεξεργασία!

Στοιχείο του Μετάλλου-Γεύση Καυτερή
Η Καυτερή Γεύση ανήκει στο Στοιχείο του Μετάλλου και επηρεάζει τους Πνεύμονες και το Παχύ Έντερο. Ως Ενέργεια (CHI) έχει ανοδική και προς τα έξω κατεύθυνση, διαλύει την Στάσιμη Ενέργεια, είναι Δυναμωτική και Στεγνώνει. Πολλά μπαχαρικά είναι καυτερά και ανήκουν στο Στοιχείο του Μετάλλου. Λίγο πιπέρι ή μοσχοκάρυδο δίνουν γεύση σε μία σούπα από πατάτα. Δάφνη, γαρύφαλλο και κρεμμύδι είναι ένα αρωματικό τρίο και ταιριάζει τέλεια σε κρεατόσουπα. Το κύμινο βοηθάει το λάχανο για να γίνει πιο εύπεπτο. Όλα αυτά τα μπαχαρικά κινούν την Ενέργεια στο σώμα μας και ενισχύουν την πέψη. Λέμε ότι το Καυτερό διαλύει την Στάσιμη Ενέργεια. Όλοι γνωρίζουμε όταν τρώμε επίτηδες ή κατά λάθος μία καυτερή πιπεριά ότι παρόλο που μας κόβετε λίγο ή πολύ η ανάσα και μπορεί να μας φέρει δάκρια και να τρέχει η μύτη, μας κάνει να νιώθουμε πιο ελαφρύ το στομάχι και καθαρίζει την σκέψη! Η ανοδική πορεία της Καυτερής Ενέργειας βοηθάει στην καλή λειτουργία του Σπλήνα και όπως πάει προς τα πάνω ανεβάζει την καλή διάθεση και το κέφι. Αν έχουμε τα μαύρα μας και θέλουμε να βρούμε παρηγοριά με γλυκά μπορεί να πέσουμε ακόμα πιο κάτω στον λάκκο αντί να μας ανεβάσουν. Εκτός αν φάμε ένα Γλυκό Καυτερό, μία μαύρη σοκολάτα με πιπέρι ή τσίλι, για παράδειγμα. Αλλά πιο κατάλληλο θα ήταν μία ψητή καυτερή πιπεριά, λαχανικά με καυτερό πιπέρι ή  σκορδαλιά με μπόλικο σκόρδο. Τέτοια φαγητά τραβάνε κυριολεκτικά την Ενέργεια προς τα πάνω και μαζί με την Ανοδική Ενέργεια (CHI) βγαίνουμε από τον λάκκο. Αλλά προσοχή στην υπερβολή! Τα υπερβολικά καυτερά έχουν την τάση να σκορπάνε την Ενέργεια και να Εξαντλείται! Το ζητούμενο είναι η Ισορροπία και η Εναρμόνιση των YIN YANG!

Στοιχείο της Φωτιάς-Γεύση Πικρή
Η Πικρή γεύση ανήκει στο Στοιχείο της φωτιάς, επηρεάζει την Καρδιά και το Λεπτό Έντερο, κατεβάζει την Ενέργεια (CHI), αυξάνει την απέκκριση και στεγνώνει την υγρασία. Ο περισσότερος κόσμος προτιμάει τα Γλυκά από τα Πικρά και προσπαθεί να αποφεύγει τα πικρά φαγητά. Αλλά οι πικρές ουσίες είναι πολύ σημαντικές για την εξισορρόπηση της Ενέργειας και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξίνες) από τον οργανισμό μας! Όταν το κεφάλι μας πάει να σπάσει από την υπερβολική σκέψη που δημιουργεί μία έντονη ενέργεια στο κεφάλι τότε βραστά πικρά χόρτα θα ήταν πολύ προτιμότερα από ένα παυσίπονο! Όπως και η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται πολύ καλά με πικρά φαγητά. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε τις πικρές ουσίες από λαχανικά όπως πικρά χόρτα, μελιτζάνες, αγκινάρες και άλλα, και λιγότερο από καφέ, μαύρο τσάι, κακάο ή κόκκινο κρασί! Πάντα ανάλογα με τον τύπο σας.

Στοιχείο της Γης-Γεύση Γλυκιά
Η Γλυκιά Γεύση ανήκει στο Στοιχείο της Γης και επηρεάζει τον Σπλήνα και το Στομάχι. Σαν ενέργεια (CHI) αναδομεί, χορταίνει, αρμονίζει, υγραίνει, χαλαρώνει.

Ήπια Γλυκά τρόφιμα όπως τα βραστά καρότα δυναμώνουν τον σπλήνα και το στομάχι, αλλά έντονα γλυκά τρόφιμα όπως μαρμελάδα, σοκολάτα, κέικ και άλλα παρόμοια βλάπτουν τον Σπλήνα λόγω της υπερπαραγωγής υγρασίας. Με λίγα λόγια ο σπλήνας χρειάζεται γλυκό αλλά το πολύ τον βλάπτει! Και για την ακρίβεια όταν λέμε Γλυκά τρόφιμα στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δεν μιλάμε για ζάχαρη. Η έννοια γλυκά τρόφιμα αναφέρεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, δηλαδή τα βασικά είδη της διατροφής. Γι’ αυτό η λίστα με τα Γλυκά τρόφιμα είναι η πιο μεγάλη σε σύγκρισή με τα πικρά, καυτερά, αλμυρά και ξινά τρόφιμα. Από την άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής τα Γλυκά τρόφιμα δημιουργούν την Ζωτική Ενέργεια (CHI) και την εναρμονίζουν. Από την δυτική άποψη μπορούμε να λέμε ότι τα γλυκά τρόφιμα τρέφουν, χορταίνουν και φέρνουν αίσθημα ευχαρίστησης. Αλλά τα Γλυκά τρόφιμα έχουν και ένα μειονέκτημα. Είναι λίγο έως πολύ δύσπεπτα. Για παράδειγμα ο σπιτικός πουρές πατάτας (στον οποίο  βάζουμε πατάτα, γάλα και βούτυρο ή λάδι, τρία Γλυκά στοιχεία) μπορεί να μας καθίσει στο στομάχι για αρκετή ώρα λόγω της έλλειψης κατεύθυνσης της πορείας της Ενέργειας. Αν προσθέσουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, και ξύσμα από φλούδα λεμονιού γίνετε πιο εύπεπτος επειδή προσθέτουμε κίνηση και δυναμική και ενεργοποιείται η πέψη και ο μεταβολισμός. Όταν υπάρχει Έλλειψη Ενέργειας στον Σπλήνα εκδηλώνεται με έντονη πείνα και λιγούρα για γλυκά. Αν τώρα τρώμε κέικ, σοκολάτα, παγωτό ή μπισκότα τότε κάθετε η Ενέργεια (Στάσιμη) και δεν ενεργοποιείται η καύση και ο μεταβολισμός. Στην συνέχεια δεν τροφοδοτούνται τα κύτταρα με θρεπτικά συστατικά και συνεχίζουν να ζητούν τροφή. Αποτέλεσμα είναι να μας ξαναπιάνει πολύ σύντομα πείνα και λιγούρα. Αν φάμε σούπα με πατάτα, πράσο, σκόρδο και πιπέρι ή χυλό από νιφάδες δημητριακών με κομπόστα, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, δηλαδή ήπια γλυκά τρόφιμα αλλά και άλλα στοιχεία και γεύσεις τότε θα δούλευε ο μεταβολισμός καλύτερα και τα κύτταρα στο σώμα μαζί με εσάς θα ήταν πιο ευτυχισμένα!

*****

Δεν υπάρχουν σχόλια: