ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

16 Σεπ 2017

Με μια ματιά βλέπουμε πως οι άνθρωποι που αγαπούν την ζωή τους έχουν μία αποστολή: να ζήσουν με τον πιο «πλούσιο», ποιοτικό, θετικό τρόπο, ώστε η κάθε μέρα να είναι όμορφη, γεμάτη και να συμβάλει στην προσωπική τους ανάπτυξη και ευεξία!

Μου αρέσει ιδιαίτερα η έννοια της «αποστολής» στην ζωή, γιατί μας επιτρέπει να δούμε και τον δικό μας ρόλο που πρέπει να είναι θετικός και ενεργητικός ώστε να πετύχουμε μια όμορφη ζωή, την οποία να την αγαπάμε.

9 πράγματα κάνουν οι άνθρωποι που αγαπούν την ζωή τους! Δημιουργούν υγιείς σχέσεις: με θετικούς ανθρώπους και υγιή όρια
Οι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή τους ξεκινάνε από μία βασική παραδοχή: οι σχέσεις είναι σημαντικές για την προσωπική ευτυχία και ανάπτυξη. Πρέπει όμως να είναι θετικές, να εμπλουτίζουν την ζωή και τον ψυχικό μας κόσμο. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους όχι απλώς διαλέγουν θετικούς ανθρώπους γύρω τους, αλλά και ενεργητικά βγάζουν απ’ έξω τα αρνητικά άτομα, ακόμα και αν είναι συγγενείς τους.

Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους βάζουν όρια στους άλλους, και ξέρουν ότι δεν πρέπει διαρκώς να υποκύπτουν στις πιέσεις ή τις προσταγές τους για να διατηρούν τις σχέσεις τους ή την καλή γνώμη που οι άλλοι έχουν για αυτούς.

Τέλος, ξέρουν να λένε «όχι» και να υπερασπίζονται την γνώμη τους. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους είναι ξεκάθαροι, δεν αμφιβάλλουν, δεν φοβούνται, δεν καταπιέζονται και ορίζουν τον εαυτό τους, την ποιότητα των σχέσεών τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Συνειδητοποιούν ότι έχουν πολλούς ρόλους
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους συνειδητοποιούν ότι έχουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, οι οποίο μπορεί και να είναι αντικρουόμενοι, να χρειάζονται διαφορετικές ικανότητες και διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Αυτή η συνειδητοποίηση ανοίγει μια μεγάλη πόρτα κατανόησης στους ανθρώπους που αγαπάνε την ζωή τους: τους επιτρέπει να μην φοβούνται την αλλαγή, να μην είναι στατικοί, να προσπαθούν να βελτιώνονται κάθε μέρα, να αποδέχονται τον εαυτό τους,  να καλλιεργούν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και να παίρνουν χαρά από τον κάθε ρόλο. Οι πολλαπλοί αυτοί ρόλοι μπορεί να είναι μητέρα, κόρη, εργαζόμενη, φίλη, συνάδελφος, συγγραφέας, αναγνώστρια, ταξιδιώτισσα, πολίτης κ.λπ.

Κάθε ρόλος ανοίγει νέες προοπτικές, είναι μία πρό(σ)κληση για κάτι νέο, για μια μικρή δημιουργία, για αυτοβελτίωση! Η πολλαπλότητα των ρόλων ενέχει μια διαρκή αλλαγή, και η αλλαγή είναι το αντίδοτο για τις τύψεις, τους φόβους, την αδράνεια, την θλίψη.

Αναγνωρίζουν και διαχωρίζουν το σημαντικό από το ασήμαντο
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους πολύ γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επενδύουν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε σημαντικά πράγματα, πρόσωπα, καταστάσεις και απλώς να αφήνουν απ’ έξω οτιδήποτε ασήμαντο! Όσο απλό ακούγεται αυτό στην θεωρία τόσο δύσκολο είναι στην πράξη. Ωστόσο, αποτελεί ένα από τα κλειδιά της καλής ζωής: να μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι είναι σημαντικό για τον ίδιο -όχι για τους άλλους- και να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια σε αυτό. Μπορεί να είναι η οικογένεια, η εργασία του, το χόμπι του, κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μπορεί κανείς να στρέψει την προσοχή του σε αυτό το σημαντικό πράγμα, και να επενδύσει σε αυτό εδώ και τώρα - να μην αναβάλει για αργότερα. Όταν κανείς βάζει σημαντικά για τον ίδιο πρόσωπα και πράγματα στη ζωή του, γίνεται πιο ήρεμος, χαρούμενος, ευχαριστημένος.

Βάζουν τους κανόνες και τις προτεραιότητες στη ζωή τους μόνοι τους
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους δεν είναι ετερόφωτοι, δεν περιμένουν από κάποιους άλλους να τους πούνε τι πρέπει να κάνουν, πώς να το κάνουν, τι είναι το σωστό ή τι είναι το καλό. Όταν οι άνθρωποι ζητάνε συμβουλές και αρχίζουν να τις υιοθετούν στα τυφλά, είτε τις πιστεύουν είτε όχι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχουν, επειδή δεν έχουν προσωπικό στόχο και προσωπική ανάμειξη σε αυτό που κάνουν. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους καθορίζουν τι είναι σημαντικό για τους ίδιους και προσηλώνονται σε αυτό, ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση που της δίνει νόημα και χαρά!

Αναγνωρίζουν ότι οι μικρές χαρές είναι σημαντικές
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους δεν περιμένουν να τους έρθει μία μεγάλη χαρά για να αισθανθούν ευτυχισμένοι. Γνωρίζουν ότι η ευτυχία και η χαρά βρίσκονται στα μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία δρουν προσθετικά και στο τέλος της ημέρας κάνουν τον άνθρωπο να πει: «σήμερα ήταν μια καλή ημέρα, νιώθω όμορφα». Έτσι, οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους φροντίζουν να βάζουν στην καθημερινότητά τους πράγματα που τους ευχαριστούν, να ασχολούνται με όσα τους δίνουν χαρά και να τα προγραμματίζουν, ώστε να είναι μέρος της ζωής τους. Παράλληλα, ξέρουν ότι δεν πρέπει να αφήνουν μικρά, ασήμαντα, αρνητικά πράγματα να τους χαλάνε την καλή διάθεση. Μαθαίνουν να τα προσπερνούν και να επικεντρώνονται στα θετικά.

Δίνουν νόημα στην ζωή τους
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους δεν περνάνε την κάθε τους μέρα στον αυτόματο πιλότο, κάνοντας όσα πρέπει και γυρίζοντας γύρω-γύρω στο προσωπικό τους μαγγανοπήγαδο, τυφλοί στα όσα υπάρχουν στην ζωή τους. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους δίνουν το προσωπικό τους νόημα στην ζωή τους και φροντίζουν οι πράξεις τους να συμβαδίζουν με το νόημα που θέλουν να δώσουν στην ζωή τους. Παρόλο που πρόκειται για μια απλή αλήθεια, για πολλούς είναι δύσκολο να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο, επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σύνδεση ανάμεσα στο προσωπικό νόημα και τις πράξεις τους. Ένα παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που επιθυμούν να έχουν φίλους (ένα σημαντικό νόημα της ζωής τους είναι η φιλία) αλλά δεν αφιερώνουν χρόνο στους φίλους, δεν ξέρουν να τους ακούνε, τσακώνονται, κ.λπ. Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν. Όταν ευθυγραμμίσει κανείς το νόημα της ζωής του με τις πράξεις του, τότε αγαπάει την ζωή του.

Επικεντρώνονται στο παρόν και το μέλλον και δεν μηρυκάζουν το παρελθόν
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους δεν κολλάνε στο παρελθόν τους, δεν ζουν στην σκιά του τι έγινε και τους στεναχώρησε, τους θύμωσε, τους αδίκησε, στο παρελθόν. Αναγνωρίζουν την επίδραση και τις επιρροές που είχε η πατρική τους οικογένεια ή κάποιο άλλο πρόσωπο στη ζωή τους, αλλά δεν κολλάνε σε αυτές τις σκέψεις και δεν αναλώνονται στο να σκέφτονται «γιατί έγιναν έτσι τα πράγματα» και «τι θα είχε γίνει αν…». Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή παίρνουν την ζωή τους στα χέρια τους και επικεντρώνονται στο να αλλάξουν όσα μπορούν, ενώ αποδέχονται και αφήνουν πίσω τους όσα δεν αλλάζουν! Οι άνθρωποι αυτοί δεν τελματώνουν σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, γιατί ξέρουν ότι αυτό δεν θα τους οδηγήσει πουθενά. Προσηλώνοντας την προσοχή τους στο παρόν, φτιάχνουν την ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βάση τις δικές τους προδιαγραφές και επιθυμίες.

Βάζουν στόχους και κάνουν προσωπικές επιλογές
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους βάζουν στόχους και κάνουν τις επιλογές τους, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει πρώτα να δούνε τα αποτελέσματα ώστε στην συνέχεια να είναι ικανοποιημένοι. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους επενδύουν στην πορεία και δίνουν αξία στην διαδικασία, στην διαδρομή για την προσωπική τους Ιθάκη. Επίσης γνωρίζουν ότι η κάθε επιλογή έχει ένα τίμημα: για κάθε τι που διαλέγουμε, υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν επιλέξαμε, και δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν αυτό το κάτι άλλο θα ήταν καλύτερο.

Οι άνθρωποι που αγαπάνε τη ζωή τους δεν μετανιώνουν, δεν νιώθουν τύψεις όλη την ώρα και δεν κατηγορούν τον εαυτό τους για κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος.
Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, προσπαθούν να μάθουν από τα λάθη τους και να διορθώσουν τα πράγματα, αλλά δεν είναι ανελέητοι με τον εαυτό τους και τις επιλογές τους, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό είναι μονόδρομος και δεν θα τους οδηγήσει κάπου.

Νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα προτερήματά τους και την ζωή τους
Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους ξέρουν ποια είναι τα προτερήματά τους και τα αξιοποιούν. Δεν αυτομαστιγώνονται για τα όποια ελαττώματά τους ή λανθασμένες επιλογές τους, αλλά συνειδητά επικεντρώνονται στα θετικά τους στοιχεία και προσπαθούν να τα αξιοποιούν σε καθημερινή βάση. Οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους αξιολογούν θετικά και αναγνωρίζουν τα όσα καλά έχουν στην ζωή τους και δεν κινούνται με ζήλεια και πίκρα για όσα δεν έχουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούν για το καλύτερο. Ίσα-ίσα, οι άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή τους ξεκινούν από μία βάση ευγνωμοσύνης και αυτοεκτίμησης, και στην συνέχεια προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την ποιότητα της ζωής τους, πάντα σε ένα θετικό πλαίσιο αναγνώρισης ότι η ζωή τους είναι «πλούσια», όμορφη και θετική!

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: