ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

6 Ιουν 2017

Οι νευροεπιστήμονες επιβεβαιώνουν τον Πλάτωνα! Η Συνείδηση είναι παντού!

Σύμφωνα με τις θεωρίες της νευρολογίας, η συνείδηση είναι  εγγενής ιδιότητα των πάντων γύρω μας, όπως ακριβώς είναι η βαρύτητα! Αυτές οι θεωρίες δεν διατυπώνονται για πρώτη φορά! Υπάρχουν σε αρχαίες ανατολικές δοξασίες και θρησκείες, αλλά και σε αρχαία συγγράμματα φιλοσόφων. Ένας από τους πρώτους που έκανε τέτοια αναφορά, ήταν ο Πλάτωνας πριν από 2300 χρόνια.

Το 2008, ο Giulio Tononi νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison Center ανέπτυξε την «Θεωρία Ενσωμάτωσης Πληροφοριών της Συνείδησης (IIT)» η οποία αυτή την στιγμή δίνει την πιο αποδεκτή εξήγηση για το τι είναι η συνείδηση.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της θεωρίας είναι ότι, για να υπάρχει συνείδηση, πρέπει να προκαλέσει κάποια επίδραση στον εαυτό της! Για να υπάρξει κάτι, θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια έκβαση! Θα πρέπει να είναι σε θέση να προκαλέσει μια αλλαγή σε κάτι άλλο!

O φιλόσοφος Πλάτωνας αιώνες πριν εξέφρασε την ιδέα ότι για να υπάρξει κάτι, θα πρέπει το ίδιο να μπορεί να ασκήσει μια επίδραση. Η συνείδηση, το «όν», για τον Πλάτωνα, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μια δ ύ ν α μ η!

Με εντυπωσίασε αυτό που εμείς στην Δύση ονομάζουμε «παμψυχία», που οδηγεί στο δρόμο της συμπόνιας ώστε να ελαττώνεται ο πόνος σε κάθε ενσυνείδητου πλάσμα! Η Παμψυχία, η ιδέα της καθολικής συνείδησης, κατείχε εξέχουσα θέση σε κλάδους της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας! Και μέχρι πρόσφατα είχε, σε μεγάλο βαθμό, απορριφθεί από την σύγχρονη επιστήμη!

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: