ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

7 Ιουν 2017

Όταν σε πιάνει μεγάλη αγανάκτηση ή θλίψη, αναλογίσου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι μια στιγμή, και ότι ύστερα από λίγο όλοι μας θα κειτόμαστε νεκροί!

Tα κατώτερα έχουν γεννηθεί για χάρη των ανώτερων, και τα ανώτερα, το ένα για χάρη του άλλου!

Kάθε ψυχή στερείται την αλήθεια χωρίς την θέλησή της με τον ίδιο τρόπο! Xωρίς την θέλησή της στερείται την δυνατότητα να αντιμετωπίζει το καθετί σύμφωνα με την αξία του!

Πολλές πράξεις γίνονται σύμφωνα με την οικονομία του κόσμου! Πολλά πρέπει προηγουμένως να καταλάβει κανείς ώστε να αποφαίνεται για τις πράξεις των άλλων!

Δεν είναι οι πράξεις των άλλων που με ενοχλούν, γιατί αυτές βρίσκονται μέσα στον δικό τους ηγεμονικό χώρο, αυτό που με κάνει να ενοχλούμαι  είναι οι δικές μου πεποιθήσεις! Πιο ανυπόφορη είναι η οργή και η θλίψη παρά τα ίδια τα πράγματα που μας εξοργίζουν και μας θλίβουν!

Η καλοσύνη είναι ανίκητη  αν είναι γνήσια και όχι βεβιασμένο χαμόγελο ή υποκρισία!

«Μη, παιδί μου! Για άλλα πράγματα έχουμε γεννηθεί! Εγώ δεν θα πάθω κακό, εσύ θα κάνεις κακό στον εαυτό σου, παιδί μου!» Και να δείχνεις στους άλλους με λεπτότητα ότι γενικά έτσι έχουν τα πράγματα, ότι ούτε οι μέλισσες δεν το κάνουν αυτό μήτε τα άλλα ζώα που ζουν κατά αγέλες! Χωρίς ειρωνεία, χωρίς να τον υποβιβάζεις, αλλά με στοργή και δίχως πίκρα στην ψυχή! Όχι σαν δάσκαλος ούτε για να σε θαυμάσουν οι γύρω, αλλά σαν νά ’σασταν μόνοι οι δυο σας, κι ας είναι κι άλλοι μπροστά!

Η πραότητα όχι μόνο είναι πιο ανθρώπινη μα και πιο αντρίκια στάση και όποιος την έχει, ταυτόχρονα έχει και δύναμη και νεύρο και αντρειοσύνη! Όσο πιο απαθής είσαι τόση περισσότερη δύναμη έχεις! Η οργή, όπως κι η λύπη, είναι ένδειξη αδυναμίας: και στις δυο περιπτώσεις, ο άνθρωπος έχει πληγωθεί και έχει ενδώσει!

Από το πρωί της ημέρας να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου: Σήμερα θα συναντηθώ με τον πολυπράγμονα, με τον αχάριστο, με τον αλαζόνα, τον δολερό, τον φθονερό, τον ακοινώνητο! Τους συμβαίνουν αυτά επειδή αγνοούν το αγαθό και το κακό! Εγώ όμως, στοχάστηκα την φύση του καλού, και είδα ότι είναι ωραίο! Και την φύση του κακού, και είδα την ασχήμια του! Δεν μπορεί να με βλάψει κανείς από τους παραπάνω, γιατί κανείς τους δεν μπορεί να με εμπλέξει στην αισχρότητα!

Γεννηθήκαμε για να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, όπως τα πόδια, τα χέρια, τα βλέφαρα, όπως η πάνω με την κάτω σειρά των δοντιών! Το να κάνουμε αντίπραξη ο ένας στον άλλο είναι παρά φύσιν! Και η ουσία της αντίπραξης είναι η αγανάκτηση και η αποστροφή!
Μάρκος Αυρήλιος

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: