ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ!

Η ΜΩΒ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ...

16 Αυγ 2023

Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο αρχάγγελος της Καλής Αναγγελίας!

 Ένας από τους τέσσερις αρχαγγέλους, που αναφέρονται ονομαστικά στην Αγία Γραφή (Ραφαήλ, Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ουριήλ).

 Το όνομά του έχει διάφορες σημασίες, όπως "άνθρωπος του Θεού", "ο γενναίος του Θεού", "ο ήρωας του Θεού", "ο Θεός δείχθηκε ισχυρός" κ.α.

 Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται τόσο στην Αγία Γραφή όσο και στο Κοράνιο.

 Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται να εξηγεί στον προφήτη Δανιήλ το όραμα του κριού και του τράγου (Δανιήλ, Η΄ 15 επ.) και την σημασία της προφητείας του Ιερεμία περί των 70 ετών (Ιερεμίας, ΚΕ΄, 11 και ΚΘ΄,10), καθώς να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία στη γη (Δανιήλ Θ', 21).

 Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά: να προλέγει στον προφήτη Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννου του Προδρόμου (Λουκάς Α΄, 11-25), να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία την γέννηση του Χριστού από αυτήν (Λουκάς Α΄, 26-39) και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα του κόσμου (Λουκάς Β΄, 8-20).

 Στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μεταφέρει τις αποκαλύψεις του Αλλάχ στον Μωάμεθ.

 Κρατά τα σύμβολα της εξουσίας του, σφαίρα και ράβδο (σκήπτρο) ή μετάλλιο που παριστάνει την μορφή του Χριστού.

 Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και με τρεις Συνάξεις, στις 26 Μαρτίου, την επαύριο της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 11 Ιουνίου και στις 13 Ιουλίου.

 Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ (26 Μαρτίου)

Την επαύριο της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε συγκέντρωση στις εκκλησίες (Σύναξη) για να τιμήσουν τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, που αποκάλυψε στον προφήτη Δανιήλ την έλευση του Μεσσία και στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Υιό του Θεού.

 Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ (11 Ιουνίου)

Τιμάται στο Άγιο Όρος η διδαχή από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ του ύμνου «Άξιον Εστί» προς την Παναγία.

 Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ (13 Ιουλίου).

Η Σύναξη της 13ης Ιουλίου αφορά θαύμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ...

 Απολυτίκιο

Φερωνυμία καταλλήλω εμπρέπων, καθυπουργείς εν τη του Λόγου σαρκώσει, ως στρατηγοί των Ασωμάτων τάξεων όθεν ευηγγέλισαι, τη Παρθένω Μαρία, χαίρε προσφωνών αυτή, τον Θεόν γαρ συλλήψη, ον εκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, τους σε υμνούντας, Γαβριήλ Αρχάγγελε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: